PROTEZA

Proteza je snemljiv zobno protetični pripomoček, ki ga vstavimo v usta ter nadomešča zobe in daje oporo okolnim mehkim tkivom, to je ustnicam in licem. Ne glede na to kako dobro je narejena, se bo vedno malce premikala, vedno bo nekaj hrane zašlo pod protezo, lahko se celo zgodi, da proteza ob govoru, kihanju, smejanju celo izpade. Pri protezah se sila žvečenja zmanjša za več kot 75%, temu primerna je tudi učinkovitost žvečenja. Zato je tako zelo pomembna redna in dobra ustna higiena ter redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku.

zobozdravnica-dular-menges

Tipi protez

 • TOTALNA PROTEZA izdelamo jo , ko v čeljusti ni nobenega zoba več in tako nadomesti vse zobe ene čeljusti.
 •  ZGORNJA PROTEZA je običajno narejena iz rožnatega akrilata in prekriva celotno nebo.
 •  SPODNJA PROTEZA je ravno tako narejena iz rožnatega akrilata, le da ima obliko podkve in tako dopušča dovolj prostora za jezik.

Po načinu izdelave ločimo 2 tipa totalnih protez

 • TOTALNA PROTEZA se izdela , ko so populjeni vsi zobje in so vsa tkiva zaceljena ( tako kost kot dlesen).
 • IMEDIATNA PROTEZA se izdela in vstavi takoj po puljenju zob, tkiva se celijo pod protezo. Ta proces celjenja je lahko boleč in traja dlje kot običajno. Ker se dlesen in kost pod protezo celita , se posledično spreminja podporna površina. Zato je za dobro in stabilno nošenje potrebnih več prilagoditev in podložitev, čez približno pol do enega leta pa še dokončna podložitev.
 • DELNA PROTEZA izdelamo jo, ko imamo v čeljusti še nekaj preostalih zob in fiksna rešitev z mostičkom ni možna : ali manjka preveč zob ( vrzel je predolga) ali pa gre za skrajšano zobno vrsto ( manjka končni nosilec mostička). Izdelana je lahko iz kovine (ulita kovinske baza) ali brez – kovinskega akrilata (umetna smola bele in rožnate barve).

Sidramo jo na krajne zobe, preko žičnate ali akrilatne zapone ( mejni zob je lahko obrušen in oblečen v prevleko oz. krono ali pa je naraven) ali preko polzil ( to so kovinski gumbki, kjer je en del gumbka skrit v protezi, drugi pa v prevleki nosilnega zoba). V primeru sidranja s polzili gre za KOMBINIRANO DELO: del čeljusti je oskrbljen s fiksnim protetičnim nadomestkom (mostiček, krona,…), drugi del pa s snemljivo delno protezo, ki nadomešča preostale zobe.

Zobje v protezi lahko so narejeni iz plastike, porcelana ali mešanice obojega. Slednja dva materiala zagotavljata bolj naraven videz zob.

Proteza je lahko narejena tako, da prekriva preostale zobe. Ti zobje delujejo kot nosilci za boljše sidranje in fiksacijo proteze. Ti zobje so lahko živi ali mrtvi ( po koreninskem oz.  endodontskem zdravljenju). Da proteza na njih dobro stoji, jih oblečemo v kapico ali konus. Če v čeljusti ni več nobenega zoba, lahko kot nosilce uporabimo implantate. Običajno so za dobro sidranje tako zgornje kot spodnje proteze potrebni do  4 implantati. Koliko implantatov pacient potrebuje in kje , običajno določi kirurg na posvetu pred vgraditvijo le teh. Na posvetu se oceni primernost pacienta za sam poseg ( splošno zdravstveno stanje, primernost čeljustne kosti,…..), cena in terminski plan zdravljenja. Po končanem kirurškem zdravljenju , ki traja nekje do 6 mesecev, se pacient vrne k svojemu zobozdravniku, kjer se izdela dokončna proteza. Po nekaterih raziskavah, naj bi implantati upočasnili izgubo kosti v čeljusti oz. celo spodbudili nastanek nove. Zato je pred načrtovanjem totalne proteze potrebno dobro razmisliti in pretehtati vse prednosti in slabosti morebitne vgraditve implantatov kot nosilcev totalne proteze,za boljšo stabilnost in fiksacijo le-te.

Proteza se tekom časa ob normalnem nošenju in dobremu vzdrževanju navkljub obrabi . Podporna površina oz. čeljustna kost se z leti spreminja in obrablja( kost se tanjša, alveolarni greben se niža), posledično nastane med protezo in čeljustjo zrak. Proteza postane ohlapna, ne stoji več dobro in tako otežkoča hranjenje in govor. To težavo rešimo s podložitvijo ( nov nanos akrilata preko podporne površine same proteze, da zopet dobimo natančno prileganje na čeljust) ali izdelavo nove proteze.

Redni kontrolni pregledi so pomembni tako zaradi ocene funkcije in prileganja proteze kot zaradi pregleda celotne ustne votline in preostalih zob, če gre za delno protezo.

Zobna proteza

PREDNOSTI DELNE PROTEZE
 • Lažje popravilo kot pri fiksno protetičnem nadomestku ( mostiček, krona,…), saj če je potrebno kakšen zob izpuliti se le-tega enostavno doda na obstoječo delno protezo.
 • Običajno cenovno ugodnejša rešitev kot fiksno protetični nadomestek.
 • Odlična rešitev nadomestitve zob v primerih, kjer ni dovolj kosti za vgraditev implantatov ali ni dovolj podpornih zob ( nosilcev) za izdelavo fiksno protetičnga nadomestka – mostička ali pa so nosilci s paradontalnega vidika ( bolezen dlesni in kosti je že tako napredovala, da ima zob le še minimalno kostno podporo) preslabi.
SLABOSTI DELNE PROTEZE
 • Je bolj nestabilna kot fiksno protetična rešitev.
 • Lahko se zlomi ali izgubi.
 • Lahko je neprijetna ali neudobna za nošenje.
 • Vsaj dvakrat dnevno jo je potrebno odstraniti zaradi čiščenja, običajno pa jo je potrebno splahniti pod tekočo vodo po vsaki jedi.
 • Včasih se pacient težko privadi na govor in hranjenje.
 • Lahko je estetsko moteča, oz. estetsko ne dosega enakega učinka kot fiksno protetični nadomestek.
PREDNOSTI TOTALNE PROTEZE
 • Redno čiščenje zob ni več potrebno, saj protezo vzamemo iz ust in jo temeljiti očistimo.
 • Nikoli več ni zobobola.
SLABOSTI TOTALNE PROTEZE
 • Izguba naravnih oziroma lastnih zob.
 • Nošenje je lahko zelo neudobno. Še posebno pri ljudeh z močnim požiralnim refleksom je zelo pogost občutek močnega davljenja, saj totalna zgornja proteza pokrije celotno nebo.
 • Umeten in ne estetski videz.
 • Je snemljiva.
 • Lahko moti občutek za okus in zelo oslabi žvečenje, kar posledično privede do omejitev pri izbiri katero hrano lahko jemo ( žvečimo ) in katero ne.
 • Spodnja proteza lahko zelo slabo stoji, saj jo na mestu držijo okolne mišice.
 • Pri hudi in hitri izgubi kosti je dobra fiksacija totalne proteze vedno težja, saj se proteza nima več kam opreti in sidrati, ker alveolarni grebeni praktično lahko izginejo, oz. se zravnajo z okolno kostjo.
GARANCIJSKA DOBA PROTEZE

Tako za delno kot totalno protezo je garancijska doba 12 mesecev od dneva vstavitve pod pogoji

 • da se je proteza uporabljala v predvidene namene,
 • je bila čiščena in vzdrževana po navodilih, ki jih je pacient prejel ob vstavitvi,
 • poškodba ni posledica malomarnega in nevestnega ravnanja pacienta ( udarec v usta, izguba proteze, padec proteze na tla, ipd…).
TRAJNOSTA DOBA PROTEZE

Je vezana na pravila in navodila ZZZS , v kolikor je bil plačnik protetičnega nadomestka ZZZS. To je  doba, po preteku katere lahko zavarovana oseba dobi v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja nov pri­pomoček, če je postal prejšnji zaradi anatomskih ali funkcionalnih sprememb neuporaben ali pa ga ni mogoče popraviti ali prilagoditi. Pri totalni protezi znaša ta doba 5 leta, pri delnih (ulita kovinska baza) pa 7 let.

Več o  garancijski in trajnostni dobi  si lahko preberete na uradni strani ZZZS oz. na spodnjih povezavah.

Pravica do storitev zobozdravstvene dejavnosti.  ZZZS

Pravica do storitev zobozdravstvene dejavnosti.  PDF