Pet nasvetov za zdrave zobe

5-nasvetov-za-zdrave-zobe-dular

KAKO DO ZDRAVEGA NASMEHA

Vsi si poleg lepega in privlačnega nasmeha seveda želimo, da bi bili naši zobje in ustna votlina zdravi. Želimo si, da bi dolgo v starost ohranili čimveč svojih zob in bi se izognili shranjevanju le-teh v kozarcu. Tu je nekaj preprostih in hitrih nasvetov kako ohraniti svoje zobe in dlesni zdrave, saj kljub vsakodnevnim napredkom v znanosti in zobozdravstvu, zaenkrat še nič ne kaže, da smo blizu tega, da bi nam izrasla še tretja denticija.

1.    PRAVILNO IN REDNO ŠČETKANJE
Prvi in najpomembnejši ukrep za zdrave zobe je pravilno in redno ščetkanje. Tehnik ščetkanja zob je več, a strokovnjaki so si edini, da je najboljša tehnika tista , ki istočasno čisti zobe in ohranja dlesen zdravo.
Prvi način je, da zgornje zobe ščetkamo z navpičnimi potegi od zgoraj navzdol in spodnje zobe od spodaj navzgor.  Drug ravno tako primeren način pa so krožni gibi. Z  obema tehnikama se izognemo porivanju dlesni stran od griznih površin, to je razgaljenim zobnim vratovom, ki so pogosto razlog preobčutljivosti zob.
Zobe je nujno in potrebno temeljito očistiti zjutraj in zvečer.

2.    NITKANJE
Samo s ščetko je nemogoče temeljito očistiti zobe, zato je nitkanje neizogibno, če želimo svoje zobe resnično temeljito očistiti. Tudi tu je bistvenega pomena pravilna tehnika: nitko vstavimo med dva zoba in  jo podrsamo najprej ob enem in nato še ob drugem zobu vse do pod dlesni. Zdrava dlesen ob tem ne sme zakrvaveti. Za ljudi, ki imajo v ustih bodisi implantate bodisi fiksne protetične nadomestke ( mostički, prevleke) ali pa fiknsni ortodontski aparat pa so bolj primerne posebne nitke z ojačanim koncem in odebeljenim osrednjim delom. Nitkamo vsaj enkrat dnevno, najbolje zvečer.

3.    PRAVILNA IZBIRA ŠČETKE IN PASTE
Za učinkovito izvajanje zgornjih dveh nasvetov je potrebno izbrati primerno orodje. Kar pa med poplavo različnih proizvajalcev tako ščetk kot zobnih past ni  vedno lahko. Za večino ljudi je najprimernejša ščetka srednje trdote ali mehka, redkeje ustreza trda. Glava s ščetinami naj bo primerna velikosti ust, ročaj naj bo primerno oblikovan za dober prijem. Zobna pasta naj bo prijetnega okusa, če se da naj vsebuje fluor, saj le-ta edina aktivna preventiva proti kariesu. Zobne paste naj bo na ščetki za grahovo zrno.
A pozor: pravilna tehnika in vsaj dvakrat dnevno čiščenje sta bistvena, saj ne obstajata čudežna ščetka ali zobna pasta, ki bi brez truda očistili zobe.

4.    REDNI PREVENTIVNI PREGLEDI PRI ZOBOZDRAVNIKU IN PROFESIONALNO ČIŠČENJE  ZOB
Za zdravo ustno votlino pa so nenadomestljivi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Zobozdravnik vam bo poleg zob ( na njih bo iskal predvsem karies, to je zobno gnilobo) pregledal tudi dlesen in ostale ustne sluznice. Z rednimi preventivni pregledi lahko pravočasno odkrijemo zgodnje znake paradontalne bolezni in temu primerno načrtujemo režim higienskih ukrepov in pogostost obiskov pri zobozdravniku. Profesionalno čiščenje zob je za dolgoročno zdravje zob in dlesni nujno, saj lahko le zobozdravnik ( ali strokovno usposobljena zobna higieničarka) temeljito očisti zobe tudi tam, kjer jih pacient ne more.
Pogostost preventivnih pregledov in čiščenja zob se močno razlikuje od posameznika do posameznika. Neko splošno vodilo je vsaj enkrat na leto, lahko pogosteje, le redki pa so tisti pri katerih je čas med enim in drugim pregledom ter čiščenjem daljši od enega leta.

5.    HRANA PRIJAZNA ZOBEM
Jemo lahko praktično karkoli, da le  potem temeljito očistimo zobe. To seveda drži le ,ko imamo ščetko in pasto pri roki. Drugače pa je bolje, če se izogibamo sladki, lepljivi in kisli hrani. Lepljiva hrana je problematična, ker se nalepi na zobe in  tam ostane dolgo časa. Najboljši primer čemu se izogniti, ko nimamo ščetke pri roki, je banana: sladka, lepljiva in mehka. Po kisli hrani in pijači ( kava, čaj, citrusi, sadni sokovi,…..) pa je bolje, da usta le temeljito izplaknemo z vodo in počakamo pol ure, da se kislina nevtralizira in šele nato zobe očistimo s ščetko, saj kisline mehčajo sklenino.
Vsekakor pa je po jedi priporočljivo ščetkanje zob, tudi  nitkanje, če pa vsega tega nimamo pri roki, pa usta vsaj temeljito izplaknemo z vodo.

Taja Dular Potočar, dr.dent.med.